Távműködtetett szimulátorok és laboratóriumi mérőrendszer kereteinek kialakítása

Egy technológia használata, üzemeletetése során az embereknek kezelői felületre van szükségük a folyamat nyomon követéséhez és a beavatkozáshoz. Modern technológiáknál ma már szinte mindenhol jelen van a számítógépes folyamatirányítás, mivel a helyszínen történő kézi beavatkozás nagyon megterhelő a személyzet számára, és nem is tudnák teljesíteni az egyre szigorodó minőségi, biztonságtechnikai, környezetvédelmi követelményeket.

A számítógépes folyamatirányítás lehetővé teszi, hogy távolról elérjük az irányított rendszert. A mérőeszközök és a beavatkozók jelei továbbíthatók számítógépes hálózaton, akár az Interneten keresztül is. Lehetséges az is, hogy oktatási célzattal nem is a fizikai rendszer, hanem annak szimulátora áll a kezelői felület mögött.

Távműködtetett környezet

A laborokban található berendezések OPC (OLE for Process Control) kapcsolaton keresztül kommunikálnak a kezelői felülettel. Az OPC egy olyan szabványos illesztő felület, amely megkönnyíti sokféle berendezés összekapcsolását. Az egyes eszközök egy szerverre töltik fel a mért értékeket, és onnan veszik a beavatkozó jeleket. A másik oldalon a kezelőfelület szoftvere veszi át a mért jeleket és tölti fel a beavatkozók értékeit. Lehetséges magasabb szintű szabályozási algoritmusokhoz harmadik szoftver bevonása is, mivel az OPC szerverről ugyanazt a jelet több kliens is lekérdezheti anélkül, hogy egymás működését zavarnák.

Fizikai rendszer irányításakor mindenki figyelemmel követheti annak változásait a saját számítógépén. A beavatkozás lehetőségét viszont korlátozni kell, hogy különböző felhasználók ne adhassanak egymásnak ellentmondó utasításokat. További szempont, hogy a biztonságos üzemmenetet reteszrendszer garantálja, a vészhelyzeteket előzze meg. Amennyiben az irányított rendszer egy szimulátor, akkor lazábbak lehetnek a biztonsági előírások, illetve többen egymástól függetlenül elvégezhetik ugyanazokat a vizsgálatokat. A szimulátorokkal olyan helyzetekben is szerezhetnek a kezelők tapasztalatot, amelyek a gyakorlatban ritkán fordulnak elő (például üzemindítás, leállítás), vagy már egy vészhelyzet esetén kell a problémát elhárítani.

Az itt található mintaalkalmazások által a felhasználóknak lehetősége nyílik megismerni a visszacsatoló szabályozás alapjait és a kezelői felületek jellemző elemeit. E feladatok rendszeresen előfordulnak a gyakorlatban. A visszacsatoló szabályozás lényege, hogy a szabályozott rendszer bemenetére olyan beavatkozó jelet állítsunk elő, amely a kívánt értékre állítja a rendszer kimenetét. Ilyen feladat például egy szoba hőmérsékletének szabályozása. Ezek a példák szimulációs objektumok, így nyugodtan, kockázat nélkül bárki kipróbálhatja őket.


A mintapéldákat a ezen a linken érheti el (javasolt böngésző: Internet Explorer).

Kezdőlap
Témakörök
Alkalmazások
Publikációk
Alprojektek
Kapcsolat